14/3/07

CASTELL DE RIBA-ROJA D'EBRE (2a part)

El del "Sequero"es prolonga vers l'Est, i encara segueix després de la sortida al riu que és a l'encreuament del dit carrer i el de l'Ebre. el carrer del "Sequero" des de la dita sortida al final del riu, té uns 12 metres de llargària i fa tot l'efecte que devia resseguir la muralla que, com al castell, és enfront de l'Ebre, probablement, els segles XVI i XVII devia tenir una segona, de muralla, prop del castell de les voltes.
Els documents fan menció del castell, Ramon Berenguer IV va donar el 1153 als templers Miravet i les seves pertinences entre les quals hi havia Rippe Rubec-el Bisbe Ponç de Tortosa, el 1167, els habitants de Villarubea, cedeix unes rendes del castell i tenen, si els cristians edifiquen una esglèsia al castell i tenen capellà.
El mateix bisbe dóna un document el 1185 que ve a ésser una carta de població. L'adreça el mestre dels templers. El març de 1175, Alfons I hipoteca els castells de Riba-roja i Castelló d'Empúries en garantia de 500 morabetins que devia als dits templers. El 1181 aquest rei els dóna, entre altres, la Vila i el castell de Ripam Rubeam, ja havia fet, el 1169, una pignoració sobre el castell de Riba-roja "et cum sua villa" per 5000 morabetins.
(Fotografia de la professora Dolors Cabré)