28/2/07

CASTELL DE RIBA-ROJA (1a part)

Riba-roja va ésser construïda en funció del castell de defensa i d'avantguarda, amb el seu bec rogenc sobre el riu, com si vulgués travessar i empendre camí cap a Lleida. Aquest sentit ve reforçat per l'existència i situació especial de la Roca "La Pena", tocant el castell, amb un tallat que va a la fondalada de la Barvulla, d'on puja cap a l'Oest a una altitud poc menys accentuada que la de l'esmentada Roca, fins a trobar les cases del darrer tram del carrer de la Palla. D'aquestes, com si pugéssim esglaons, s'arriba fins la Roca la Campana.
El castell, amb la seva petita capella, construït al s. XII, probablement fou la continuació d'alguna torre de guaita més antiga, posada en un lloc estratègic important. Unit a ell, va néixer el poble actual.
Devia tenir, per les restes, una amplària de 70 metres; arribava a prop,-a l'Est-, de ca "Morícios" que té el seu contrafort al carrer del "Sequero" i , a la part de ponent, cap a la Pena; i devia tocar, potserr, part de les anomenades casas Favó-Dascarrega, amb contraforts i separades de l'antiga dels "Plaza"(avui casa Janot), per una baixada dissimulada cap al riu.
La muralla de via, rodejava el castell i el poble antic, passant, per la Barvulla, cases Favó-Descarrega i Janot, carrer del castell, i part del de "Sequero". A la darreria del segle XV i primera meitat del segle XVI, Riba-roja augmentà portals. El poble i la seva muralla és refà pel darrer tram de la Barvulla, passà pel portal (segle XV-XVI) que surt al carrer de la Palla, puja, pel de la Presó (Mestre Cabané actual) on es troba amb el porxo de Sant Roc; segueix pel carrer de la presó, al final del qual devia seguir pel carrer del castell fins al de la Pena, i pel nord-est, el del Sequero...

(De Dolors Cabré. Riba-roja d'Ebre i terme municipal.) Entrada de Abraham Cervelló i Núria Castellví)