26/3/07

EL DESERT DE L'OBLIT


EL DESERT DE L'OBLIT d' Andreu Carranza.

A les darreries del segle XIII durant el regnat de Pere II el Gran s'inicia una guerra entre senyors feudals a la Ribera d'Ebre i contrades veïnes, concretament els senyors d'Entença contra els Templers i senyors de Montcada. Aquest conflicte duraria fins al regnat de Jaume II el Just. L'any 1284 els exèrcits dels senyors d'Entença saquejarien i destruirien la població de Vinebre, propietat de l'ordre del Temple.
Alí Yunan, mahometà de Vinebre, emprèn un pelegrinatge molt especial. Un viatge que el portarà des del riu Ebre fins al Nil, passant per Alexandria, el Caire i Bagdad, fins a arribar "al desert de l'Oblit", l'indret màgic, situat més enllà dels deserts coneguts. Segons una antiga llegenda que tenen en comú les tres grans religions:jueus, mahometans i cristians, en el desert de l'Oblit hi ha un tresor extraordinari. Però encara no hi ha cap home en la terra que hagi aconseguit entrar per desvetllar-lo.
On és el savi de Bagdad que tè el plànol autèntic del desert de l'Oblit i que tambè desitja el sultà de tot Egipte?
Andreu Carranza ens obsequia amb una esplèndida novel.la medieval, amb una narració que posa en contacte les civilitzacions cristiana, mahometana i jueva, tres mons representats per Alí Yunan, deixeble de Ramon Llull, del jueu Isaac Kuzirà i el sufí Mohidin Ibn al-Arabi.
Una nova ediciò revisada per l'autor, un viatge màgic a la recerca dels nostres origens i al entendiment de les tres grans cultures.
"Una historia on la paraula és la protagonista, el pont del diàleg entre cultures"